Domáca peritoneálna dialýza: pre koho je určená a aké sú jej výhody?

Domáca peritoneálna dialýza: pre koho je určená a aké sú jej výhody?

20.

1.

2024

Domáca peritoneálna dialýza: pre koho je určená a aké sú jej výhody?

Peritoneálna dialýza (PD) je spôsob, ako odstrániť odpadové látky z krvi. Je to liečba zlyhania obličiek, stavu, keď obličky už nedokážu dostatočne dobre filtrovať krv. Táto forma dialýzy sa môže vykonávať doma a je známa svojou mobilitou a flexibilitou v porovnaní s inými metódami dialýzy, ako napríklad hemodialýza.

PD ponúka určitú nezávislosť, ktorá si však vyžaduje, aby ste úzko spolupracovali so svojím zdravotníckym tímom: so svojím nefrológom, dialyzačnou sestrou, dialyzačným technikom, dietológom a pod. Najdôležitejšími členmi vášho zdravotného tímu ste však vy a vaša rodina, ktorú by ste mali do liečebného procesu zasvätiť, aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky a mohli viesť plnohodnotný aktívny život.

Poznámka redakcie: pri domácej zdravotnej starostlivosti používajte kvalitnú dezinfekciu.

Hemodialýza vs. peritoneálna dialýza

Existujú dva hlavné typy dialýzy: hemodialýza a peritoneálna dialýza. Obe sú metódy liečby, ktoré pomáhajú odstrániť odpadové látky a nadbytočnú tekutinu z tela u pacientov s chronickým zlyhaním obličiek. Je dôležité konzultovať tieto možnosti so svojím lekárom, pretože rozhodnutie o vhodnej forme dialýzy závisí od mnohých faktorov vrátane vášho zdravotného stavu, preferencií a životného štýlu.

Hemodialýza

Pri hemodialýze je krv pacienta odvádzaná cez hadičky do dialyzačného prístroja, kde prechádza cez umelý filter (dialyzátor). Tu sa z nej odstránia odpadové látky a prebytočná tekutina, a potom sa čistá krv vracia späť do tela.

Hemodialýza si zvyčajne vyžaduje návštevy dialyzačného centra niekoľkokrát týždenne, ktoré často trvajú niekoľko hodín.

Peritoneálna dialýza

Počas peritoneálnej dialýzy sa dialyzačný roztok vstrekuje do peritoneálnej (brušnej) dutiny pomocou katétra – buď ručne, alebo pomocou prístroja nazývaného cyklér. Tekutina potom zostáva vo vašej brušnej dutine určitú dobu, počas ktorej dialyzát absorbuje odpad, toxíny a prebytočnú tekutinu z krvi. Tie sa z tela odstránia vo chvíli, keď sa dialyzát vypúšťa z tela, aby sa nahradil novým.

Táto metóda umožňuje pacientom vykonávať dialýzu v pohodlí domáceho prostredia, a to aj počas spánku. Môžu viesť plnohodnotný život a fungovanie rodiny to takmer nijako neovplyvní.

Určite vás zaujíma, či je pri peritoneálnej dialýze možné viesť kvalitný sexuálny život. Zatiaľ čo u niektorých párov nemá dialýza žiadny dopad na ich partnerský vzťah, iní vnímajú tento stav ako veľkú životnú zmenu. Odborníci uvádzajú niekoľko inšpirácií, ako si užiť sexualitu naplno aj na dialýze.

Výhody domácej peritoneálnej dialýzy

Pri zvažovaní dialýzy práve PD môže byť tou metódou, ktorú vám lekár navrhne, a to z viacerých dôvodov. Domáca peritoneálna dialýza môže byť pre vás tá pravá, ak pracujete, chodíte do školy, cestujete alebo máte radi flexibilitu počas dňa. Existuje aj množstvo ďalších výhod domácej PD:

  • Domáce prostredie: PD poskytuje možnosť liečby v domácom prostredí, čo môže byť pohodlnejšie a menej rušivé v porovnaní s dialyzačnými centrami.
  • Kontinuálna starostlivosť: Peritoneálna dialýza sa vykonáva denne, čo umožňuje kontinuálnu starostlivosť o pacienta. To môže byť výhodné pre udržanie rovnomerných hladín tekutín a elektrolytov v tele, čo môže prispieť k lepšiemu zvládaniu symptómov.
  • Žiadne ihly: Predtým, ako začnete s peritoneálnou dialýzou, chirurgicky sa do vášho brucha umiestni hadička katétra. Čistiaci dialyzačný roztok vstupuje a vystupuje z vášho tela cez túto hadičku počas každej liečby. Pri hemodialýze je však potrebné na začiatku každej liečby zaviesť ihly do žily, aby sa krv mohla vyčistiť mimo tela.
  • Flexibilita: Pretože peritoneálna dialýza môže byť vykonávaná viackrát denne a je možné ju prispôsobiť individuálnym potrebám pacienta, umožňuje väčšiu flexibilitu v plánovaní liečby.
  • Spánok a mobilita: Možnosť vykonávať dialýzu počas spánku znamená, že pacient nemusí na liečbu strácať čas počas dňa. Taktiež umožňuje väčšiu mobilitu, pretože môže byť vykonávaná aj na cestách.
  • Menšie obmedzenia: Pacienti, ktorí podstupujú peritoneálnu dialýzu, majú často menej prísnych obmedzení v strave v porovnaní s inými formami dialýzy.
  • Nižšie náklady na cestovanie: V prípade domácej peritoneálnej dialýzy môže byť pre pacientov menej náročné cestovať do nemocnice alebo dialyzačného centra, čo môže znižovať náklady spojené s cestovaním.

Typy domácej peritoneálnej dialýzy

IMAGE:

Existujú dva typy domácej PD, ktoré sa používajú aj pri liečbe obličiek na Slovensku, a oba je možné vykonávať doma. Každý typ vám môže umožniť viesť životný štýl podobný tomu, ktorý ste žili pred začatím dialýzy.

Kontinuálna ambulantná peritoneálna dialýza (CAPD)

CAPD, tiež známa ako ručná PD, je liečba, ktorá využíva gravitáciu na naplnenie a vypustenie dialyzačného roztoku z brucha.

Hlavnú úlohu tu zohrávajú hadičky a dva vaky. Počas vykonávania výmeny sa dialyzačný vak pripojí ku katétru zavedenému do brušnej dutiny. Výmena začína umiestnením odpadového vaku na podlahu a vypustením použitého roztoku s odpadovými látkami z brušnej dutiny.

Z nového vaku zaveseného na infúzny stojan v úrovni vašich ramien potom s využitím gravitácie dôjde k napusteniu čerstvého roztoku do brucha. Po ukončení výmeny odpojíte systém od katétra a môžete sa voľne pohybovať až do ďalšej výmeny. Každá z týchto výmen trvá približne 20 minút.

Počas tohto výkonu sa nepoužíva žiadny prístroj. Dialýza sa vykonáva 4x denne a výmena roztoku aj s prípravou trvá 30–45 minút. Na kontrolu k lekárovi dochádzajú pacienti jedenkrát za 4–6 týždňov.

Automatizovaná peritoneálna dialýza (APD)

APD vyžaduje stroj, cyklér, na dodanie dialyzačnej tekutiny do brucha. Princíp APD spočíva v tom, že pred spaním sa stroj napojí na katéter vo vašej brušnej dutiny. Stroj potom riadi tok dialyzačnej tekutiny do brušnej dutiny a následne odčerpáva použitý dialyzačný roztok. Celý tento proces sa zvyčajne uskutočňuje postupne počas vášho nočného spánku.

Keď sa ráno prebudíte, môžete sa odstrojiť od prístroja a pokračovať v bežných denných aktivitách. Takto APD ponúka väčšiu flexibilitu a umožňuje pacientovi vykonávať dialýzu v pohodlí domova, avšak bez potreby neustáleho pripájania sa k zariadeniu počas dňa.

Pre koho je domáca peritoneálna dialýza vhodná?

IMAGE:

Ľudia, ktorí majú zlyhanie obličiek alebo ochorenie obličiek v konečnom štádiu (ESRD), môžu potrebovať dialýzu. Rôzne zranenia a ochorenia, ako sú napríklad vysoký krvný tlak, cukrovka a lupus, môžu poškodiť obličky natoľko, že nedokážu viac filtrovať krv. Vtedy prichádza na rad dialýza (hemodialýza alebo peritoneálna dialýza).

Zaujímavosť: Viete, ako môže cukrovka vplývať na zdravie zubov?

Všeobecne môžeme povedať, že domáca PD je vhodná takmer pre každého, kto:

  • má problém vyrovnať sa s vedľajšími účinkami, ktoré sa môžu vyskytnúť počas hemodialýzy. Patria sem svalové kŕče alebo náhly pokles krvného tlaku.
  • hľadá liečbu, pri ktorej je menej pravdepodobné, že mu bude brániť v každodennej rutine.
  • chce dialýzu skĺbiť so svojou prácou alebo cestovaním.
  • má nejakú zvyšnú funkciu obličiek.

Peritoneálna dialýza nemusí fungovať, ak máte:

  • jazvy na bruchu po minulých operáciách.
  • veľká časť svalstva v brušnej dutine je veľmi oslabená, liečila sa u vás alebo sa lieči brušná prietrž a pod.
  • problémy so starostlivosťou o seba (máte zrakové postihnutie, trpíte nejakou psychickou chorobu a pod.).
  • niektoré stavy, ktoré ovplyvňujú tráviaci trakt, ako je zápalové ochorenie čriev alebo časté záchvaty divertikulitídy.

Hygiena pri peritoneálnej dialýze

IMAGE:

Koža je prirodzenou bariérou pre mikroorganizmy. Ak sú na koži hoci len drobné ranky, škodlivé organizmy sa môžu dostať do vášho tela a krvného obehu a môžu spôsobiť infekciu.

To je dôvod, prečo je dobrá fixácia katétra mimoriadne dôležitá. V opačnom prípade môže pohyb katétra spôsobiť poškodenie kože v mieste výstupu, čo môže viesť k infekcii.

Pri domácej dialýze je životne dôležité dodržiavať prísne hygienické postupy, aby sa zabránilo vniknutiu mikroorganizmov do peritoneálnej dutiny cez katéter alebo počas pripojenia vaku. Správne hygienické návyky počas domácej peritoneálnej dialýzy je najlepší spôsob, ako sa vyhnúť infekcii pobrušnice, nazývanej peritonitída.

Na záver

Hoci domáca peritoneálna dialýza ponúka pohodlie a flexibilitu počas liečby, či je pre vás vhodná, je potrebné skonzultovať s vaším lekárom. Možno budete chcieť zvážiť domácu PD, ak milujete kúpanie vo vani alebo chodíte s deťmi do aquaparku alebo na priehradu.

PD sa musí robiť každý deň, preto sa môžete rozlúčiť s dňom voľna. Dialyzát obsahuje cukor (dextrózu), ktorý môže spôsobiť určité zvýšenie telesnej hmotnosti. Môže byť tiež zložité otehotnieť kvôli tekutine v bruchu. A ako plod rastie, zaberá priestor, ktorý potrebujete na dostatočnú dialýzu.

Kým niekto preferuje domácu dialýzu, iní radšej cestujú do nemocnice alebo dialyzačného strediska, kde sa môžu stretnúť s ďalšími pacientmi trpiacimi zlyhaním obličiek. Tak či onak, možnosti dialýzy by mal s vami preskúmať váš lekár, aby ste našli liečbu, ktorá je pre vás najvhodnejšia.

Zdroj obrázkov: Freepik.com a UnSplash.com.
Autor textu: Eva Dedinská, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov z PoctiveSEO



ZDRAVOTNÁ TECHNIKA.sk ponúka: